Kom je Linne binnen via de Veestraat of de Maasbrachterweg, dan kun je het bijna niet missen: de promotiedoeken van Mannenkoor St.Caecilia Linne 1921-2021. Juist ja, een 100-jarige in het dorp. Nou, eigenlijk meer dan vijftig 100-jarigen.

In het vroege voorjaar van 1921 pakte zich een aantal mannen bij elkaar, allemaal lid van de toenmalige toneelvereniging Talia, met de intentie een zangvereniging te vormen. Lang hebben ze er niet over nagedacht, want in een dorp als Linne moest en zou er een zangvereniging komen. Op 14 maart 1921 was het al zo ver: Zangvereeniging St.Caecilia werd opgericht. De eerste jaren waren niet gemakkelijk, financieel had men het niet breed. Toch stond de vereniging toen al midden tussen de inwoners. Zo organiseerde de vereniging in 1921 de allereerste intocht van Sinterklaas in het dorp. De echte groei vond na de oorlog plaats, het aantal zangers nam toe van dertig naar meer dan zestig. Bij landelijke concoursen werden in de allerhoogste klasse eerste prijzen met lof der jury ”weggekaapt”, zowel voor het koor als de dirigent.

Tegenwoordig ligt het accent niet op concoursen, maar wil het Mannenkoor vooral in eigen dorp, in de regio en ver daarbuiten van zich laten horen. Schitterende meerdaagse concertreizen werden gemaakt naar o.a. Heidelberg, Zürich, Bremen en Praag. Ook voor de nabije toekomst staat er weer een concertreis gepland.

Het logo van het Mannenkoor kent niet voor niets de toevoeging “Zang en Plezier”, iets wat de vereniging continu nastreeft.

Eigenlijk zouden we zondag 14 maart 2021 een groots concert houden met een heel bekende soliste. Helaas heeft de coronapandemie roet in het eten gegooid en hebben we dit moeten schrappen in onze agenda. Als vereniging kijken wij  natuurlijk  niet naar de evenementen die vanwege corona níet kunnen, wij kijken vooral naar de mogelijkheden en zo zal het jubileumconcert op enig moment zéker doorgaan. Daarnaast is de Stichting 100 jaar Mannenkoor St.Caecilia bezig met het plannen en organiseren van een schitterend meerdaags programma in september 2021. Meer informatie hierover zal op termijn bekend worden.

Natuurlijk vinden wij het als vereniging erg jammer dat wij het jubileumconcert hebben moeten uitstellen, wij hadden u graag laten genieten van de klanken van ons koor. Een koor van meer dan vijftig zangers en daarmee één van de grotere mannenkoren in onze provincie. Een koor met een sterke band, zowel binnen de vereniging, als  ook naar Linne en de omliggende kernen.  Zang en Plezier zijn bij 100-jarige Mannenkoor  nauw met elkaar verbonden. 

 

100 jaar Mannenkoor St.Caecilia Linne